Campanya
La millor forma d’avançar cap a una mudança organitzada és coordinar-nos sota una campanya conjunta.
La Furgo és una campanya per facilitar un trasllat organitzat des de les xarxes socials comercials a les autogestionades.
Creiem que hi ha prou consens que no podem delegar les nostres relacions digitals en mans de les grans corporacions. Creiem que una mudança tan gran necessita començar pels comptes dels col·lectius socials.
Volem començar acompanyant els col·lectius socials el seu viatge cap el Fedivers.
La millor forma d’avançar cap a una mudança organitzada és coordinar-nos sota una campanya conjunta.
Som conscients que cada moviment fa usos diferents de les xarxes, que responen a necessitats diverses. Volem ajudar-vos a encaixar aquestes necessitats amb els punts forts de cada xarxa.
Recopilem escàndols sonats de les corporacions, difonem argumentari de la internet lliure, i proporcionem guies i reflexions de com funciona el Fedivers.
Volem acostar-nos presencialment (o en remot) a aquells col·lectius que vulguin traslladar-se al Fedivers i ajudar-los en els primers passos.
Facilitem exportar els contactes de Twitter que ja són al Fedivers, i oferim una llista voluntària i pública de comptes a seguir.
Hem construït un node autogestionat al cor del Raval que pot acollir col·lectius en els seu maquinari. El podeu visitar a El Lokal!
De ‘federació’, ‘univers’ i ‘divers’: una xarxa informàtica d’ordinadors que executen unes aplicacions compatibles entre elles, orientades a facilitar la interacció social. Recupera la idea radical d’una internet descentralitzada, on aquests servidors es federen lliurement entre ells per interconnectar lis sevis usuàriïs.
Concebut com una xarxa de comuns digitals, on tota la comunitat gaudeix de donar-li vida alhora que en té cura. Malgrat que cada node funciona com decideix, en general es confia en els membres de cada node de fer-se responsables de la seva activitat. És a dir, de mantenir un clima respectuós entre iguals, evitar el malbaratament de recursos o d’informar de comptes o nodes hostils.
Està format per una xarxa descentralitzada on preval la federació voluntària de cadascun dels nodes que composen la seva infraestructura. Cada node és lliure de decidir com organitzar-se, com sufragar les despeses i els seus límits pel que fa a dimensió, temàtica, i relacions amb altres nodes.
Un exemple més d’un esforç compartit per milers i milers de persones per construir eines útils i que s’entenguin. El desenvolupament es discuteix en obert i la pressió perquè les decisions siguin justes és forta. El codi de cada aplicació fediversal és lliure, uns tenen llicències més permissives amb derivats comercials (MIT), i altres hi estan blindats (AGPL).
Molt del contingut publicat al fedivers és públic, i per tant, com a tot internet, susceptible de ser recollit i acumulat iŀlegítimament. Per tota la resta, tant el programari com lis admins dels nodes, es comprometen a mantenir privat allò que se suposa privat.
Fet per ser útil i divertit, sense objectius ocults. Això fa que no hi hagi funcionalitats trampa ni continguts patrocinats. Es dona molta importància a l’experiència de les persones cegues o amb baixa visió, i això fa la xarxa més acollidora per a tothom. La forma d’ordenar els continguts és transparent, i l’únic algorisme de recomanació són els propis impulsos dels contactes.
Aquí tens una serie d’eines per ajudar-te a arribar al Fedivers.
Cal triar una instància (servidor o node) a on allotjar el compte del Fedivers, de la mateixa manera que quan volem obrir un correu electrònic escollim un servei (Gmail, Outlook, Proton, etc.). L’elecció dependrà de diverses qüestions, així que entra i escull el teu barri!
És interessant trobar nova gent a qui seguir al fedivers! És per això que alguna gent està preparant “starter packs”, és a dir, llistats de comptes interessants ordenades per temàtica.
Les xarxes socials autogestionades es poden fer servir a través del navegador web però també amb aplicacions instal·lades al mòbil o a l’ordinador. Aquí t’en recomanem algunes!
Al Fedivers està bé només mirar, però mola presentar-te! Com que no hi ha algorismes que et recomanin, és guai fer una primera publicació.
Recull de paraules que poden necessitar una explicació pel fet de pertànyer al món informàtic.